Hiilensidonnan monet vaihtoehdot

The Guardian julkaisi artikkelin maailman suurimmasta hiilidioksidin sieppaajasta. Linkki The Guardianin artikkeliin on jutun lopussa.

Laitoksen nimi on Orca ja se sijaitsee Islannissa. Orcassa on neljä yksikköä, jokaisessa näistä yksiköistä on kaksi metallilaatikkoa.

Laitoksen takana ovat islantilainen Carbofix ja sveitsiläinen Climeworks. Laitoksen valmistajien mukaan se sitoo hiilidioksidia pois ilmasta vuosittain 4000 tonnia. Orcan hinnaksi muodostui 10 miljoonaa euroa. Kerätty hiilidioksidi sekoitetaan veteen ja injektoidaan 1000 metrin syvyyteen, jossa se mineralisoituu.

Huolimatta siitä, että Orca on maailman suurin hiilidioksidia keräävä laite, sen kapasiteetti on erittäin pieni lisäykselliseen metsänkasvatukseen nähden.

Yhden metsähehtaarin puut, kasvillisuus ja maaperä sitovat vuodessa hiilidioksidia noin 43 000 kiloa. Tarvitaan siis noin 93 hehtaaria kotimaista, suomalaista metsämaata tekemään saman kuin Orca. Lisäksi mahdollistetaan huikeat luontoelämykset ja työtä Suomeen. Tukemalla kotimaista ilmastotyötä mahdollistat Suomen kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin. Myös tulevaisuudessa.

The Guardianin artikkeli

jaa tämä teksti