Vinkit ilmastoystävälliseen kodin jäähdyttämiseen

1.      Jos kodissasi on jäähdytysjärjestelmä, varaa huolto jo ennen helteitä. Vain kunnolla ja optimaalisesti toimiva järjestelmä toimii energiatehokkaasti. Mikäli laitteet eivät toimi hyvin tai säädöt ovat pielessä, energiaa kuluu hukkaan.

2.      Ennakoi helteet. Tehokkainta energiankäyttöä on pyrkiä hillitsemään sisätilojen lämpenemistä ennakkoon. Sijoita varjostavia kasveja pihamaalle.

3.      Peitä ikkunat. Mikäli kodissasi on pimennysverhot, käytä niitä. Myös sälekaihtimet ja jopa tavalliset verhot suojaavat auringon porotukselta.

4.      Tuuleta läpivedolla illalla ja yöllä. Tuulettaminen auttaa, kun ulkolämpötila on alle sisälämpötilan.

5.      Hoida ilmalämpöpumppua. Mikäli kodissasi on ilmalämpöpumppu, kannattaa sen suodattimet vaihtaa ajoissa ja puhdistaa laite säännöllisesti. Tehokkaampaa on pitää asunto viileänä sen sijaan että päästäisi sen ensin lämpenemään kuumaksi ja viilentäisi vasta sitten.

6.      Viilennä kohtuudella. Jo muutaman asteen pudotus saa olon tuntumaan paremmalta, eikä energiaa kulu turhaan liialliseen jäähdytykseen.

7.      Nauti kesästä. Hakeudu esimerkiksi meren rantaan, jossa raikas meri-ilma saa olon tuntumaan virkeämmältä. Myös uiminen Suomen viileissä vesissä voi auttaa.

8.    Nauti kylmiä juomia, äläkä unohda jäätelöä!

 

jaa tämä teksti