35 vinkkiä, joilla pienennät hiilijalanjälkeäsi

Ravinto

 1. Syö ravintoketjun alatasolla. Käytännössä tämä tarkoittaa, että syöt enimmäkseen hedelmiä, vihanneksia, jyviä ja papuja. Eläinperäinen ravinto, kuten liha ja maitotuotteet tuottavat 14,5 % ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä maailmanlaajuisesti. Suomalaisen lihan hiilijalanjälki on kuitenkin pienempi kuin muualla maailmassa tuotetun lihan.
 2. Elintarvikkeiden kuljettaminen ja kuljetuksen aikainen jäähdyttäminen kuluttavat fossiilisia polttoaineita. Suosi siis lähiruokaa ja hyödynnä sesonkivaihtelua.
 3. Osta mahdollisuuksien mukaan elintarvikkeet irtotavarana ja käytä omia uudelleen käytettäviä astioita.
 4. Vähennä ruokahävikkiä suunnittelemalla ateriat etukäteen, pakastamalla ylimääräiset ja käyttämällä ylijäävä ruoka seuraavan ruuan lisukkeena.
 5. Kompostoi ruokajätteet. Saat hyvää multaa kasvimaallesi tai biojätteestä voidaan valmistaa ympäristöystävällistä biokaasua.

Vaatteet

 1. Älä osta pikamuotia. Trendikkäät, halvat tuotteet, jotka menevät nopeasti pois muodista, joutuvat nopeasti kaatopaikoille, joissa ne tuottavat metaania hajotessaan. Suurin osa pikamuodista tulee Kiinasta ja Bangladeshista, joten sen toimittaminen maailmalle vaatii fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Osta sen sijaan laadukkaita vaatteita, jotka kestävät.
 2. Vielä parempi, osta vintage- tai kierrätysvaatteita kirppikseltä.
 3. Pese vaatteet kylmässä vedessä. Kylmän veden pesuaineen entsyymit on suunniteltu puhdistamaan paremmin kylmässä vedessä. Kahden pyykkikoneellisen peseminen viikoittain kylmässä vedessä kuuman tai lämpimän veden sijaan voi säästää jopa 500 kiloa hiilidioksidia vuodessa.

Ostokset

 1. Osta vähemmän tavaraa! Osta käytettyjä tai kierrätettyjä tavaroita aina kun mahdollista.
 2. Käytä olemassa olevaa uudelleen käytettävää kassia ostoksilla tai valitse kierrätysmuovikassi.
 3. Yritä välttää ostoksia, jotka on ylipakattu. Hedelmien paras paketti on niiden oma kuori.
 4. Jos etsit uutta tietokonetta, valitse kannettava tietokone pöytäkoneen sijaan. Kannettavat tietokoneet vaativat vähemmän energiaa kuin pöytätietokoneet.
 5. Ostaessasi kodinkoneita, valaisimia, toimistolaitteita tai elektroniikkaa, etsi Energy Star -tuotteita, jotka on sertifioitu energiatehokkaammiksi. Tutustu myös tuotteen energialuokkaan.
 6. Tue ja osta yrityksiltä, jotka ovat ympäristövastuullisia ja tekevät kestäviä tuotteita.

Koti

 1. Tee kotonasi energiakatselmus. Energiakatselmus kertoo, kuinka käytät tai tuhlaat energiaa ja auttaa sinua löytämään tapoja olla energiatehokkaampi.
 2. Vaihda hehkulamput (jotka tuhlaavat 90 prosenttia energiastaan lämpönä) ledeihin. Vaikka LEDit maksavat enemmän, ne kuluttavat neljänneksen energiasta ja kestävät jopa 25 kertaa pidempään. Ne ovat myös parempia kuin loistelamput, jotka säteilevät 80 prosenttia energiastaan lämpönä ja sisältävät elohopeaa.
 3. Sammuta valot, kun poistut huoneesta ja irrota sähkölaitteiden pistokkeet, kun ne eivät ole käytössä. Älä pidä latureita turhaan seinässä.
 4. Säädä vedenlämmitin 55-65 ˚C asteeseen. Tämä voi säästää noin 250 kilogrammaa CO2:ta vuodessa.
 5. Vettä säästävän suihkun asentaminen lämpimän veden käytön vähentämiseksi voi säästää 160 kilogrammaa CO2:ta. Lyhyemmät suihkut auttavat myös. Sammuta vedentulo saippuoinnin ajaksi.
 6. Pienennä termostaattia talvella ja suurenna kesällä, jos kodissasi on jäähdytys. Käytä vähemmän ilmastointia kesällä. Käytä ilmastoinnin sijasta tuulettimia, jotka kuluttavat vähemmän sähköä. Tutustu myös muihin energiansäästövinkkeihin osoitteessa https://www.energiatehokaskoti.fi/
 7. Vaihda sähkösi uusiutuvaan energiaan. Tilaa sähköyhtiöltäsi ekologista sähköä.

Liikenne ja liikkuminen

Muutosten tekeminen liikkumiseen voi vähentää merkittävästi hiilijalanjälkeäsi.

 1. Aja vähemmän autollasi. Kävele, pyöräile, kulje julkisilla kulkuvälineillä, suosi kimppakyytejä mahdollisuuksien mukaan. Tämä ei ainoastaan vähennä CO2-päästöjä, vaan vähentää myös liikenneruuhkia ja lisäksi voit parantaa kuntoasi.
 2. Jos sinun täytyy ajaa autollasi, vältä tarpeetonta jarruttamista ja kiihdyttämistä. Kiihdytä rivakasti tavoitenopeuteen ja pidä nopeutesi mahdollisimman tasaisena. Suosi moottorijarrutusta.
 3. Pidä huolta autostasi. Pidä renkaissa oikea ilmapaine, se voi parantaa polttoainetaloudellisuutta kolmella prosentilla. Auton asianmukaisen huoltaminen voi parantaa sitä neljä prosenttia. Poista ylimääräinen kuorma autosta. Käytä kattotelineitä tai suksiboksia vain kun todella tarvitset niitä.
 4. Yhdistä monta matkaa kerralla. Suunnittele reittisi huolellisesti etukäteen. Näin pienennät autoilun hiilijalanjälkeä ja säästät lisäksi aikaa.
 5. Hyödynnä navigaattorin ruuhkatietoja ja vältä ruuhka-aikoja.
 6. Vakionopeussäätimen käyttäminen säästää paitsi hermojasi, myös polttoainetta.
 7. Nauti helteestä ja käytä vähemmän ilmastointia ajon aikana. Muista kuitenkin että vireystila säilyy paremmin viileässä, joten pitkillä matkoilla ilmastoinnin käyttö on järkevää. Suurin energiankulutus tapahtuukin pätkä-ajossa, jossa nopea viilennys käyttää paljon energiaa.
 8. Jos olet ostamassa uutta autoa, harkitse hybridi- tai sähköajoneuvon ostamista. Ota kuitenkin huomioon auton tuotannosta ja toiminnasta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt. Sähköajoneuvot aiheuttavat aluksi enemmän päästöjä kuin polttomoottoriajoneuvot valmistusvaikutusten vuoksi. Myös sähköllä on hiilijalanjälkensä. Keskimääräinen sähköntuotannon CO2-päästökerroin Suomessa laskettuna kolmen vuoden liukuvana keskiarvona on 131 kg CO2/MWh.

Lentomatkustus

 1. Jos lennät työ- tai vapaa-ajanmatkallasi, lentomatkailu aiheuttaa luultavasti suuren osan hiilijalanjäljestäsi. Vältä lentämistä, jos mahdollista. Lyhyemmillä matkoilla autolla ajaminen saattaa tuottaa vähemmän kasvihuonekaasuja.
 2. Lennä nonstoppina, koska laskeutumiset ja lentoon lähteminen kuluttavat enemmän polttoainetta ja tuottavat enemmän päästöjä.
 3. Mene turistiluokkaan. Business-luokka aiheuttaa lähes kolminkertaisesti päästöjä kuin turistiluokka, koska lennon hiilidioksidipäästöt jakautuvat useamman matkustajan kesken. Ykkösluokka voi aiheuttaa yhdeksän kertaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin turistiluokan lento.
 4. Jos et voi välttää lentämistä, kompensoi matkasi hiilidioksidipäästöt.

Kompensaatio

 1. Hiilikompensaatiolla voit osallistua hankkeeseen, joka kompensoi hiilijalanjälkeäsi. Jos korvaat yhden tonnin hiiltä, kompensaatio auttaa sitomaan yhden tonnin kasvihuonekaasuja, jotka muuten olisivat päätyneet ilmakehään. Kompensaatio edistää myös kestävää kehitystä ja lisää uusiutuvan energian käyttöä.

Ole valveutunut

 1. Lopuksi – ole vastuullinen ja suosi tuotteita ja palveluita jotka ovat hiilineutraaleja. Kerro kaupallesi tai palvelun tuottajalle, että haluat ostaa hiilineutraaleja asioita. Kerro kotimaisesta vaihtoehdosta. Saavutetaan hiilineutraali maailma jo nyt!
jaa tämä teksti