Yrityksen asettama hiilineutraaliustavoite on merkki halusta tehdä ilmastotyöstä, mutta sen lisäksi on pystyttävä esittämään uskottava suunnitelma tavoitteeseen pääsemiseksi ja raportoitava prosessin edistymisestä avoimesti.

Hiilineutraaliudella viitataan tilanteeseen, missä hiilidioksidipäästöjä tuotetaan vain saman verran kuin niitä pystytään sitomaan ilmakehästä. Hiilineutraaliustavoitteita ovat julkistaneet etunenässä julkiset toimijat, kuten valtiot ja kunnat. EU:n tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2050, Suomen valtion tavoite vuonna 2035 ja Espoon kaupunki puolestaan jo vuonna 2030.
Myös yritykset ovat asettaneet ilmastotavoitteita yksin ja yhdessä. Esimerkiksi Kemianteollisuuden yritysten tavoite on saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2045 ja öljynjalostusyhtiö Neste Oyj:n tavoite on hiilineutraalius vuonna 2035.
Vaikka suurimmat päästövähennysmahdollisuudet ovat paljon sähköä ja muita polttoaineita käyttävillä suuryrityksillä ja toimialoilla, on myös pienillä ja keskisuurilla yrityksillä tärkeä rooli ilmastotyössä.
Yrityksille päästöjen vähentäminen tulee kansallisten tavoitteiden myötä jossain vaiheessa myös pakolliseksi, mutta sitä päivää ei kannata jäädä odottamaan. Ilmastotöissä aktivoituminen tuo yrityksille kilpailuetua, konkreettisia säästöjä ja auttaa valmistautumaan tulevaan. Tulevaisuuden markkinoilla menestyvät vain yritykset, jotka pystyvät toimimaan vastuullisesti.
Yrityksen asettama hiilineutraaliustavoite on merkki halusta tehdä ilmastotyöstä, mutta sen lisäksi on pystyttävä esittämään uskottava suunnitelma tavoitteeseen pääsemiseksi ja raportoitava prosessin edistymisestä avoimesti. Hiilineutraaliustavoitteen julistaminen ilman minkäänlaista suunnitelmaa saa epäilemään, onko tavoitteena oikeasti tehdä muuta kuin kiillottaa yrityskuvaa.
Yrityksen matka hiilineutraaliksi sisältää yksinkertaistettuna kolme vaihetta:
1. Päästöjen laskeminen (hiilijalanjäljen laskenta)
Ensimmäinen askel on laskea yrityksen hiilijalanjälki, jossa kartoitetaan yrityksen toiminnasta aiheutuvat päästöt, kuten energiankulutus, hankinnat, liikkuminen ja jätehuolto. Laskennan vaiheita ovat mm. laskennan rajaus, lähtötietojen kerääminen, päästökertoimien valinta, itse laskeminen sekä tulosten tulkinta ja raportointi.
2. Päästöjen vähentäminen
Hiilijalanjäljen laskennan perusteella on tunnistettu yrityksen päästönlähteet ja päästöjen vähentäminen osataan suunnitella ja toteuttaa tehokkaasti. Toimenpiteet voivat sisältää esimerkiksi energiatehokkuuden parantamista, prosessien optimointia, materiaalin kehittämistä tai uusia innovaatioita.
3. Hiilinielujen lisääminen tai hiilikädenjälki
Kaikkia päästöjä ei voida yritystoiminnassa välttää, joten hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi on yrityksen välttämättömiä päästöjä vastaavalla määrällä joko autettava oman ratkaisun avulla muita vähentämään päästöjä (hiilikädenjälki), lisättävä hiilinieluja tai ostaa toiselta toimijalta lisäyksellistä hiilensidontaa.
Wood Forest Finland auttaa yrityksiä ja yhteisöjä prosessin jokaisessa vaiheessa. Ota askel kohti hiilineutraalia tulevaisuutta ottamalla meihin yhteyttä.
Artikkelissa viitattujen ilmastotavoitteiden lähteet:
EU:n ilmastotavoite: https://www.eea.europa.eu/policy-documents/ec-2020-2050-long-term-strategy
Suomen ilmastotavoite: https://ym.fi/en/climate-neutral-finland-2035
Espoon ilmastotavoite: https://www.espoo.fi/en/kestava-kehitys/espoos-climate-goals
Kemian teollisuuden ilmastotavoite: https://www.kemianteollisuus.fi/en/newsroom/press-releases/carbon-neutral-chemistry-2045-the-chemical-industry-in-finland-set-an-ambitious-goal/
Nesteen ilmastotavoite: https://www.neste.com/releases-and-news/climate-change/neste-sets-ambitious-target-carbon-neutral-production-2035